ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

Ο "Θαλής ο Μιλήσιος" είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο καλωδιακό ατμόπλοιο. Ναυπηγήθηκε το 1909 στα Ναυπηγεία Newport News της Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για λογαριασμό της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Δωρήθηκε στην Ελλάδα το 1947 και επί 40 χρόνια χρησιμοποιήθηκε από τον Ο.Τ.Ε. για την επέκταση και αποκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Αιγαίο.

Είναι το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο που λειτουργεί με τις αρχικές του ατμομηχανές και το παλαιότερο πλοίο με υψηλής στάθμης τεχνικές προδιαγραφές καταχωρημένο στα Ελληνικά Νηολόγια. Εχει χωρητικότητα 475,69 τόννων, μήκος 51,26 μ., και πλάτος 10,34 μ. Τον Ιούνιο του 1991 δωρήθηκε από τον Ο.Τ.Ε. στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου.

  • Thalis_o_Milissios_-_ellimenismeno_2
  • Thalis_o_Milissios_-_en_plo_1
  • Thalis_o_Milissios_-_en_plo_2
  • Thalis_o_Milissios_-_timoniera

Για να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, δούλεψαν μηχανολόγοι, ναυπηγοί, έμπειροι παλιοί πλοίαρχοι, ατμομηχανικοί καθώς και ειδικοί εργατοτεχνίτες. Το αμπάρι του πλοίου διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις με ναυτικό θέμα. Τα διαμερίσματα, η γέφυρα και το μηχανοστάσιο του διατηρούνται όπως ακριβώς ήταν το 1909, που το πλοίο ναυπηγήθηκε. Ετσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τους χώρους όπου έζησαν και εργάστηκαν ναυτικοί της εποχής εκείνης.

Μετά τη συμπλήρωση των πολύμηνων και εξαιρετικά πολυδάπανων επισκευών, ο "Θαλής ο Μιλήσιος" εμπλουτίστηκε με παλιά ναυτικά όργανα, ιστορικά εκθέματα, καθώς και μια μικρή συλλογή τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Τα δύο πλοία έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία -και λειτουργούν σήμερα- ως πλωτά μουσεία για επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Βρίσκονται ελλιμενισμένα στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου, στο Τροκαντερό, φιλοξενούμενα από το Πολεμικό Ναυτικό, δίπλα στο θωρηκτό "Αβέρωφ". Είναι ανοικτά καθημερινά τα πρωινά για μαθητικές επισκέψεις όλων των βαθμίδων (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το 210-8125547), και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή από τις 17.00-19.00, καθώς και Σαββατοκύριακα από τις 11.00-15.00 για το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.